2 gereedschap

De mensheid doet het al jaren en toch kan ik het mij zo slecht voorstellen. Stenen bewerken is iets wat al jaren geleden werd uitgevonden en toch lijkt het alsof we alsnog elke paar jaar weer een nieuwe verbeterde manier vinden om de stenen beter te bewerken. Zo kregen we bijvoorbeeld vorige maand weer een vernieuwd en verbeterd model van dehaakse slijper Maar waarom bewerken stenen nou eigenlijk en hoe gebeurd het?

Waarom bewerken we stenen?

Stenen zijn van een materiaal die we goed kunnen gebruiken. Stenen zijn natuurlijk erg hard waardoor het wel erg moeilijk is om te bewerken naar zeker wel mogelijk. De voornaamste reden dat wij stenen open snijden is omdat de stenen erg interessant zijn aan de binnenkant. Zo kunnen bijvoorbeeld aardrijkskundige veel leren over de anatomie van de aarde en historici kunnen aan een steen bepaalde geschiedenis lezen. Maar we kunnen steen ook veranderen in andere soorten materialen die we nodig hebben in ons dagelijks leven. Je zou dus kunnen zeggen dat stenen een van de belangrijkste grondstoffen is die de aarde ons gegeven heeft. Maar stenen hebben ook nog een minder praktisch doeleinden. Een hele hoop mensen vinden stenen erg mooi en willen ze graag tentoonstellen in huis. Ook zijn er mensen die geloven dat bepaalde stenen speciale krachten hebben en die zullen alles doen om dat soort stenen in hun huis te hebben.

Hoe bewerken we stenen?

Er zijn een hele hoop manieren om een steen door de midden te breken. Zo kun je bijvoorbeeld met een hamer en sikkel de steen doormidden slaan. Maar er is ook veel modernere technologie zoals de haakse slijper of een drilboor. De beste en makkelijkste manier lijkt toch de modernere te zijn ook al is dat door de elektriciteit die het gebruikt de minder co2 vriendelijke. Er zijn nog een hele hoop andere manieren waarop de steen bewerkt kan worden maar de belangrijkste zijn hier uitgelegd. Voor de consumenten hoeven de stenen helemaal niet bewerkt te worden aangezien die vaak van de pure vorm houden.